среда, 26. октобар 2016.

Видимо се на протесту





Грађани Србије,
Потлачена интелигенцијо,
Дискриминисани пензионери,

За који дан, 28. октобра 2014. године, у модерној историји Србије, почеће трећа година примене никада срамније политичке одлуке - легализације отимања дела пензија,  применом дискриминаторског Закона о привременом уређивању начина исплате пензија!

Политичка „елита“ Србије овим Законом озаконила је кршење основног принципа модерне демократије – владавину права, уставности и законитости и инаугурисала владавину воље једног човека или, у најбољем случају уског круга људи око њега, све у складу са наводним притисцима који међународна заједница поставља пред Владу Србије.

Све и да је то тачно, а није, Влада Србије постоји зато да налази најбоља решења којима се обезбеђује функционисање државе у оквирима који су одређени постојећим законима,  а не да своју неспособност исправља и „покрива“ предлагањем и доношењем закона који дискриминишу једну социјалну групу – пензионере!

 Под провидном политичком флоскулом бриге за пензионере чије су пензије мање од 25.000 динара, актуела власт је поделила монолитност ове социјалне групе, поцепала је и изазвала озбиљну подељеност међу пензионерима.Свакако, идеолог оваквог решења које се народним језиком назива отимање, одлучио се на овакву меру играјући на сигурну карту подршке људи са ниским пензијама.

Да је читав Закон, на брзину добро испланирана пљачка пензионера потврђује и чињеница да је веома пажљиво анализиран податак о висини пензија и који проценат „пљачке“ обезбеђује највеће ефекте! Кажемо на брзину, јер Закон нема никакво упориште у реалности, почев од саме породице до ефеката на макро плану. Многи аналитичари су доказали ову тврдњу и није нам намера да се бавимо питањима као што су прогресивно опорезивање енормно богатих људи који су то постали пљачкашким приватизацијама, криминалом и трговином политичке моћи, сивом економијом и организованим криминалом које држава толерише иако се декларативно даноноћно бори против поменутих девијација.

Није ли упутно поставити питање суштине поменутог Закона? Има ли у Закону елемената који упућују на сумњу у намере предлагача Закона. Судећи према свему што је до сада речено – има!

Зато, потлачени део пензионера Србије, а то су пензионери који су у свом радном веку највише одвајали у Фонд ПИО, имају много разлога да грађанским протестима кажу – Не! - организованој пљачки. Не пристајемо више да мирно гледамо како нам се краде део пензије.

Ако смо једнаки пред Уставом и законима, зашто Влада није ударила на све пензије у истом проценту? Шта је са девизним пензијама? Нису настале радом у нашој земљи! У реду, нека онда ти људи живе тамо где су настале! То није цивилизацијски! У реду, тачно. А према нама који смо градили ову земљу јесте цивилизацијски. Значи ако сам градио Немачку, Аустрију или Француску мени се не сме дирати пензија а ако сам градио Србију-може!?Шта је са породицама које имају две пензије које се не умањују!? Добро, можда мало теже разумемо ствари! Или можда ипак разумемо? Рецимо, откуда плате силним партијским намештеницима, када не раде баш ништа у јавним предузећима? Али да не ширимо тему.

Дакле, пезионери Србије, на челу са Удружењем синдиката пензионера Србије и доајенима пензионерских протеста у Србији, војним пензионерима, који су представљени Удружењем синдиката пензионисаних војних лица Србије, излазе на црту борбе за социјална права, на Тргу Николе Пашића, 1. новембра 2016. године у 11. часова.

Пензионери Србије,

Јавни протести су легалан и легитиман начин борбе за социјална права која се темеље на Уставу и законима. Време у коме је држава бринула о нашим правима је далеко иза нас! У времену у коме живимо права остварујемо дијалогом и притиском на актуелну власт која може бити, у зависности од политичких опредељења, мање или више социјална! Устав и закони нам дају правни оквир за нашу борбу. Протест против појединих решења актуелне гарнитуре на власти није атак на државу Србију. Држава Србије је све оно што имамо и што су генерације људи пре нас градили. Држава Србија је и наша територија, наша култура, наш језик, и гробови генерација пре нас. Али, свако од нас, радних људи и грађана је део државе Србије. Власт привремено обавља послове државе јер смо јој ми дали мандат!

Зато имамо право и обавезу да јавно кажемо власти да се не слажемо са неким законима јер нису по вољи народа. Не бира лидер народ већ обрнуто! Зато се глас народа мора слушати. Али, народ мора да каже да се са нечим слаже или не слаже!

Зато, у име боље будућности, кажимо на јавном протесту да се не слажемо са Законом о привременом уређивању начина исплате пензија и подржимо Народну иницијативу о поништењу овог Закона и измену Закона о ПИО.

Видимо се на протесту!




Нема коментара:

Постави коментар